DE KUDDE

MIJN KUDDE
Paarden zijn krachtige wezens. Het zijn kuddedieren die behoefte hebben aan sociaal contact, met name met soortgenoten. Door hun sociale vermogen werken paarden al duizenden jaren samen met mensen. Paarden zijn ook prooi- en vluchtdieren en daardoor heel gevoelig. Om te kunnen samenwerken met mensen is wederzijds vertrouwen nodig. Hiervoor moeten wij de paardentaal begrijpen. Paarden leven en denken niet zoals wij. Ze reageren op kleine veranderingen in hun omgeving. Of dit nu een verandering is uit de natuur, van een soortgenoot of van een persoon. Paarden stralen warmte uit en hun bewegingen roepen vaak een positieve emotie op. Dit kan ook bij jou iets in beweging zetten. Doordat paarden leven in het hier en nu krijg je elke keer een nieuwe kans om jezelf te ontwikkelen. Welkom in mijn kudde.

Vallerie (17 mei 2002)

Vallerie is een New-Forest pony die uit is op contact. Ze is lief en aanhankelijk maar laat het duidelijk merken wanneer iets haar te veel wordt. Voor Vallerie is het werk bij mij niet altijd vanzelfsprekend. Ze geeft het aan als ze iets niet prettig vindt. Het is de kunst om in verbinding het beste in haar naar boven te halen.

Bubbles (16 mei 2014)

Bubbles is een kleine ondeugende Welsh-pony. Ze is een verbinder die als jongste pony goed haar plaats weet in de kudde. Een gouden pony die uitdagingen biedt om de samenwerking aan te gaan.

Melle (1 januari 2013)

Melle is een stoere maar ook een zachtaardige Tinker merrie. Ze is niet zo groot maar met haar robuust lijf is ze een sterk paard. Melle neemt het leven met een grap en grol, gaat graag mee naar het bos en is goed in het bieden van veiligheid en bescherming.

Belie (14 april 1988)

Belie is de lieve, oude, wijze merrie van de kudde. Als ik het niet meer weet, is er altijd Belie nog. Alles wat ik over haar wil zeggen en schrijven is het net niet. Want het juiste voor Belie is het moment, is ervaren, is beleven, is verbinden, is vooral zonder woorden. Dat is Belie.

31 maart 2022 is Belie omringd door de kudde en mij liefdevol overleden. Ze verdient hier nog even haar plekje.